30 Yıl ..Teknoloji ve biz nereden nereye?
30 yıl içinde hangi yazılım ve donanım teknolojileriyle hands-on çalışmışım vs..Gelin başlayalım
1988-1990 Basic, MS Cobol, RM Cobol, Pascal, C, Assembly ile bir çok yazılımın yapılması. 8 adet 3.5 luk disket tutan cobol programı yani…. Pascal ile Two way linked List ile bugun SAP HANA nin yaptığının bir benzerini yaptım.. Benim yazılımlarım verileri hafızadan alırdi..benden kopyaladılar bunlar biliyorum…
1989-90 Pc tools benzeri disk ve disket tool yazılımının benzerinin Pascal ve Assembly ile yazımı, Belli virüslerin bu yazılımla yokedilmesi.. Bu yazdığım tool bana 1993 de kurumsal bir şirketin kapılarını açacaktı.. Oleyyy
1988-1990 commodore 64, 8088 , 80286 ve 80386 ile çalışma ve en sevmediğim IBM AIX ile çalışma
1990-1993 Novell 2.15, 2.2 network ve network kablolama uzmanı. Donanımın ve network bilgimin temelleri acayiptir valla.. Que yayınevi 1989 yazımı Using Turbo Pascal kitabının Türkçe çeviriminin kitap yapılması ve öğrencilere dağıtımı (PW editörü benden çok çekmiştir).. Clipper ile bir çok yazılımın yapılması..Bilgisayar öğretmenliği..Xbase dilleri çok keyiflidir çok.. ama low level bir başkadır..
1993 ilk 386 sx 25 laptopumun alınması..
1993-94 RG 58 kablo yerine Twisted Pair ile çalışılması
1994-1995 Windows NT 3.1 ve 3.51 ile Windows Workgroup 3.1 ile networklerin oluşturulması..Novell artik bitmek üzere..Visual Foxpro 2.6 ve devşirme ilk MS SQL versionu ile Lojistik Pazarlama yazılımının yapılması.. Ne günlerdi ama..
1994-1995 Tübitak üzerinden internete bağlanma ve Gopher servislerinin kullanılması..Daha ortada WWW yok arkadaşlar.. ding dong dial up …
1996 WWW nin ortaya çıkması ile ilk 64 KB lik kiralık hatlarla internete bağlanma ve Email Server, Intranet Web Server kurulması.. Web Index Server ı ile iş başvurularının bu ortama atılmasi ve HR cıların buradan verilere ulaşması ne ilginçti.. Sağolsun Microsoft Türkiye deki arkadaşlarım bana kurye ile alfa-beta-gama istediğim her şeyin CD sini yollarlardı.. Bu beni çok geliştirdi.. Şirkete de çok katkı sağladı..
1997 Site Server 3.0 ve E-commerce ile kişisel olarak çalışma ve uzmanlık derecesinde öğrenme..Düşünün IT Manager olmuşuz bulduğum tüm boş zamanlarda yazilim çalışıyorum..(Yine Microsoft daki arkadaşlara minnettarım..Bunun Toolkit lerini dahi bana yollamislardi Custom Pipeline yazılımlarının uzmanlığı.. Allah için bununla yazılım yapanların birçoğunu beyaz yakalı hacker şapkamla kaynak kodlarına varıncaya kadar alıp uyarmıştım..Buna ABD’de de devam ettim bir çok firma bana hediye önerdi kabul etmedim.. Eğlence zamanı….
1999-2003 ABD den ileri düzey e-commerce uzmanlığı ile H1B oturma ve calışma izninin alınması..CCNA, Network+, MCSE 2000 Early Achiever, MCSE, MCSD, MCDBA vs vs sertifikalarının tümünü 20’ye yakın sınavla almak.. Manhattan senin Wall Street benim dolaş babam dolaş.. Oralar beni söyler.. Simdi bir sınavla sertifika alan resmini basıyor biz de kutluyoruz naapalim.. NY biletini dahi basıp gösteren çıkıyor ne diyeyim..
2001 C#’ın ilk kullanıcılarından olmak.. E-commerce Server’ın ilk eğitimine Microsoft Seattle da gitmek..
2003 Türkiye’ye dönüş..25 saatlik Audio Visual .Net eğitim kiti hazırlamak.. Kendim yaptım iyi bir hatıra kaldı…Ne uğraştım ama.. Neler neler oldu sonrasında uzatmayayım..
2003 ilk .NET custom framework ve BPM Workflow un yazılımına başlamak.. Arkadaşın biri de GMY o zaman ilk alfa ve betayi mühendisleri toplayıp anlatıyorum.. Bana zavallıymışım gibi bakıp işin zor valla diye ümitsiz şekilde tavir takınmasını unutamıyorum.. O simdi GM ve hala o yazılımı kullanıyorlar.. NAAABERRR…Allah için şirket sahibi bu dünyada çalışılacak en baba isim.. Bu kadar mı bilgili, hoşgörülü ve azimli olunur kardeşim.. Harika bir insandi.. Zaten hakettigi yerdeler..Ben onlardan onlarda benden cok çok şey öğrendik..
2004 Framework’ün bitirilmesi.. Şirket cirosunun 800K USD den 2.5M USD ye çıkarılması.. Bunun çok büyük kısmı kâr ve insanlara maaş olarak gitti.. 50-100 milyonluk şirketler bu kadar kârlı değil sizce neden? Geçen bir yazılım firmasi hem de Türk ve kocaman.. Ciro ve kârlılık açıklamış.. Ayıp be kardeşim ayıp kandırmayın milleti… Bir yazılım firmasi 1.5 milyar ciro yapıp 50 milyon kâr ederse ben buna komedi derim..
2007 Daha önce yazılmış bir başka Custom Framework’ün optimize edilmesi.. Bunu ve Workflow’unu kullanamayan mühendislere aslında ne kadar kolay olduğunu göstermek harikaydı.. çok iyi iş çıkardılar sonrasında..
2007-2008 22 milyon dokumandan oluşan ve kullanıcı başı 5K EURO ve günlük görüntüleme limiti 3K olan dünyanın en büyük X sektöründeki Türkiye biriminin yazılımının ters mühendislik ve Assembly diline çevrilen kodlarının Jump ile kırılmasıyla tamamen serbest hale getirilmesi.. Bu arkadaşların yazılım mühendisleri 1 ay sonra dillerini yutacaklardı.. Alın dedim bu DLL i kaybetmeyin … Para sizin olsun keyfi yeter..
2008-2012 En sevmedigim Turizm ve Otelcilik sektöründe onlarca çesit donanım ve yazılımla uğraşılması.. Adam edilmesi.. Sizin ne olduğunuzdan ve ne yaptığınızdan haberleri bile yok o insanlarin..
2012-2013 Sosyal medya yazılımı yapılması.. Reklam ajanslarına allah düşürmesin.. Burunlari yere düşse almazlar.. Beni toplantıya cağırıp stajyeri ile cafésinde görüştüren bile vardı..Kırmadım çay içtim naaparsınız yani..
2013-2014 15 ayda 18 IOS, 18 Android, Eimza Applet’i, KamuSM onayı, TS ISO/IEC 12207, TS ISO/IEC 15408 alınması, 35 yılda yapamadıkları Custom Framework’un 1 ay içinde 3 yeni mezun yazılım mühendisi ile yazılması ve ERP’nin bununla yazılması, dışarıya yaptırılan tüm hizmetlerin içeride yazılması.. Biraz daha çalışsam rakip firmalarin vay haline olacaktı.. Burada da diğer direktör ve GMY ler bana bunları yapmamam için çok baskı yaptı.. Veni Vidi Vici beyler.. Sonuç : Allah kurtarsın sizi..
2014-.. Periscope benzeri, Pokemon benzeri, Skype mobil (Turkcell BIP) benzeri yazilimlarin yazılması.. Kızdığımdan yazdım… Bizim genç mühendislerimiz illa para kazanan işlerle uğraşmak zorunda bırakılıyorlar ya bir shit olmaz bu ülkeden… IOT deyip dururlar IOT’un kralı vardı bu yazılımlarda..Ah gençler ah kabahat sizde değil biliyorum..
2017-2018 Bu Cryptocurrency ne ola ki diye baktım.. Bana ne Bitcoin’den zenginlikten ve madencilikten ben bunu da yazarım dedim.. ilk midir nedir bilemem Türkiye’de hem bana ne ilk olsun son olsun ama benim olsun…Node Server’lar, Consensus mekanizması, Desktop Wallet, Mobile Wallet , API, RPC Node’ları, VM ve Derleyici, Plugin vs vs.. C#, C++, Python, Kotlin, Android Java vs vs.. Bir şeyler daha öğrendim yani..Öğrenmeyi öğrenmek bence en güzeli..
2018 Ağustos kısmetse emeklilik… istedikleri gibi değil istediğim gibi yaşadım.. Sonrası..Life goes on …
Not: Bazı çalışmalarıma https://www.youtube.com/user/socialmediagent linkinden ulaşabilirsiniz.. Seminer vb isteklerinizde hani kazara teklif edersiniz ya kusura bakmayın ben notebookla gelir açar ve çok az sunum ile canlı anlatırım ona göre işinize gelirse…