Düşünce Yönetimi İçin Şempanze Paradoksunu Anlamak
Asli görevi bizi koruma ve neslimizin devamını sağlamak olan şempanze beynimiz (beynimizin şempanze tarafı olarak tabir edilen amigdala); aynı zamanda da İRRASYONEL… Çok kısa sürede bizim kontrolumüzü ele geçirebilme ve yönetebilme özelliği var. Görevini yapıyor ama alt ve üst limitlerinde pek fazla sınır yok..Kontrol ve yönetimine girdiğimizde insanlıktan uzaklaşmamız an meselesi..Verdiği kararlara, insan beynimizin makul ve uygun gerekçeler ile mazeret üretmesini de sağlıyor ve yaptırıyor..Doğru ve yanlış, faydalı ve zararlı ayrımı kendisinde mantık olmadığından yapamıyor; ben kararımı verdim, sen gerekçesini uydur diyor insan beynimize..Belki de içimizde ki şımarık çocuk dediğimiz şey bu şempanze..Verdiği hızlı ve tekrar eden kararlarla bizi birçok şeyin bağımlısı da yapabiliyor..İnsan beynimizden beş (5) kat daha güçlü ve duygusal..!!
Sık sık bizi kontrol altına alarak, yönetebiliyor..Bu durum uzun zaman içinde kalıcı hale de gelebiliyor..Şempanzenin yavruları ile birlikte, bazı kimselerde sayıları da artabilir, anladığım kadarıyla..!!
Zamanında yeterli bilgi ve bilinçle çalışabilirsek; şempanzemizle uyum ve anlaşma içinde, TERBİYE edebilmemiz mümkün..Şempanzemizin ölçüsüz, hesapsız ve mantık ile doğru bilgiden uzak kararlarına, gerekçe uydurmaya çalışan insan beynimizin yapmak zorunda olduğu yalan yanlış şeyler, uzun süreli ve sık sık tekrarla kontrol edilemediğinde, insan beynimizin de sağlıklı kalabilmesi pek mümkün görülmemekte..Sonuçta,en büyük zararı kendi kendimize verebilmekteyiz..!!
Şempanzenizin verdiği kararlara gerekçeler uyduracağım derken, yalan yanlış şeyler yapmayın; şempanzenizin GÜVENini kaybettiğinizde; abuk subuk işler yapmaya başlar, insanlıktan uzaklaşır, şempanze gibi maymunlaşabilirsiniz…!!!dikkat…
Şempanze yenilgiyi hiç sevmez, rövanşı mutlaka almak için mücadele eder..Bu rövanş meselesi; yenilgi ve kayıbın konusu, önemi, değerine bağlı olarak, intikam ateşinin büyüklüğünü de belirler…(terbiye edilememiş şempanze de)
(Beyin, beden, ruh) Sistemi ve işleyişini, kendimizin kaptanı olmamızı sağlayacak kadar öğrenemezsek işimiz zor arkadaşlar….
Şempanze yanıltılmaktan hiç hoşlanmaz, şüphe ve korkuları, yalan ve yanlışla büyür..En büyük zararı da bize verir..( şempanzemizi terbiye edemediğimizde, kontrol ve yönetim insan beynimizde olamazsa) Efendim ben çok iyi bir insanım, kontrol ve yönetimim insan beynimde, şempanzemi de terbiye ettim ama sıkıntılarım çok dediğinizi duyar gibiyim..O halde iki şey hatırlatırım size; şempanzelerinin kontrolünde olanların sayıları çok ve kendi şempanzenizi ölçülü, dengeli, mutlu edemiyorsunuz derim…Şempanze kontrolündeki insanlara karşı kendinizi koruma becerilerinizi de geliştirmenizde fayda var..
Bu duruma görünmeyen, göstermedikleri arızalıları, eğitilmemiş bilinçsizleri de eklemeliyiz..Çok iyi insan olsanız bile, ne kadar az sayıda olduğunuzu, hatta yanlız olduğunuzu da unutmayın.. Şempanzenizle bir ve beraber, uyum içinde huzur ve mutlu olmayı becerebiliyorsanız hiç te yanlız değilsiniz..Ederi ve değeri kadar her türlü insanla gerektiği kadar uygun İLETİŞİM, iyi insanın dışarıda yanlız kalmamasını fazlasıyla sağlar..Bu kişi ERGİN ve sağlam karakterli insan gibi insandır. Şempanzenizin tanrısı PARA ve GÜÇtür…Yani, MASA, KASA ve NİSAdır..Şimdi kendinize bakın bakalım, sizi kim ve hangi beyniniz kontrol ile yönetiyor??..
Şempanzeniz intikamını alamadığında, çaresiz ve ümidi tükendiğinde, kendinizi imhaya götürebilecek arızanıza (intikam için) sebep olabilir..
Şempanze her şeyi kontrol ile yönetmeyi sever..
Şempanzeniz sizi koruma ve neslimizin devamı için programlanmış refleksle aşırı şeyler yapabilir..Onu terbiye ederken, en önemli konu, ona GÜVEN vermeliyiz, yani YALAN gerekçelerle şempanzenizi kandırmamalısınız..!!
Terbiye edilmemiş, sürekli gereken ve yeterli ilgi gösterilmemiş şempanze; insanla beraberliğinin uyum içinde sürdürülememesi sonucu, insanlar kendi içlerinde genellikle sürekli çatışma halinde olurlar..Bu çatışmada şempanzenin yönetim ve kontrolünü eline geçirdiği insan kılıklılar; hırsızlık, hilekarlık, sahtekarlık, dolandırıcılık ile intikama yönelik eylemlere yönelebilirler, aman dikkat!!!..
Şempanze değişiklikten hoşlanmaz, şüphe ve korku ile yaklaşır..Grup halinde yaşar, maymun olduğu bilincinde değildir..Vücut dilini iyi bilir, doğal vücut dili kullanıcısıdır..Aynı şeyleri sürekli tekrarlayarak, onun için iyi ve kötü olabilecekleri deneyler..Güç, hakimiyet ve kontrolün kendisinde olmasını ister, güvenliği çok önemlidir..Mantık yoktur.. İçgüdüsel otomatik programlanan işleri yapar..Maymun maymunluk yapar..
Şempanzenizle zamanında yeteri kadar ilgilenmediğinizde, terbiye etmediğinizde, yanıldığınızda; intikamını sizden mutlaka alır…
Şempanze DUYGUSALdır..Yersiz, zamansız, ölçüsüz, desteksiz ve dengesiz konuşturur..
BÜYÜK LOKMA YE BÜYÜK KONUŞMA…..
P.S.:Yazımı referansta belirttiğim eserden esinlenerek yazdım. okumanızı öneririm….saygılarımla.
[1]Prof. Steve Peters, ŞEMPANZE PARADOKSU-ZİHİN YÖNETİMİ
About The Author
References
↑1 | Prof. Steve Peters, ŞEMPANZE PARADOKSU-ZİHİN YÖNETİMİ |
---|