Çığır Açan Yeniliklere Ulaştıran Metodlar Nelerdir?
Çığır açan yenilik arayışında temel olan bir fikir arayışıdır. Bir düğmeye basarak yaratıcılık edinmek tabii ki gerçekçi değil!
Yaratıcılık basit bir olay değil. Fikir üretimini destekleyen metotlar nelerdir? Çeşitli yaratıcılık teknikleri, bir fikre giderken size katkı sağlayabilir. Yeni fikirler üretmek için genellikle hangi yöntemler kullanılabilir?
Çığır açan bir yenilik için ilham almayı mı bekliyorsunuz?
Tabii ki bunu yapabilirsiniz, ama bazen uzun zaman alabilir. Bu nedenle, yeni fikirler üretmek için farklı yaratıcılık teknikleri gereklidir. Bu yöntemlerle, çok konuda veya bir konu hakkında çok sayıda fikir üretebilirsiniz . Yaratıcı teknikler arasında; Beyin Fırtınası, 6-3-5 Yöntemi, Altı Düşünce Şapkası, Disney Yöntemi, Kaçış Yöntemi, SYD – Sistematik Yaratıcı Düşünme, Tasarım Düşüncesi, Tepetaklak Yöntemi bulunur.
Beyin fırtınası: fikir üretmenin en iyi bilinen yollarından biridir. Doğru şekilde uygulandığında kısa sürede çok sayıda fikir ortaya çıkar.
Başarının anahtarı: Rahat bir ortamda yaratıcı olabileceğiniz bir yer bulmaktır. Hiyerarşi düzeyleri her zaman için arka planda tutulmalıdır. Her katılımcı fikirlerini ifade etmekte özgürdür. Atmosferin başlangıçta yumuşatılması, katılımcıların biraz ısınmasıyla gülümsemesine yardımcı olur.
Başarılı beyin fırtınası için 3 önemli kural;
Kural 1: Yaratıcı cesaret: Beyin fırtınası yaratıcı olmalıdır. Akla gelen herhangi bir fikir ifade edilir. İlk başta ne kadar saçma olursa olsun. Bu daha fazla fikir için potansiyel olabilir.
Kural 2: Fikir Toplama, içerik Kalitesinden daha önemli: Beyin fırtınası bir “fikir seli” ile zenginleşir. Başlangıçta mümkün olduğunca çok fikir toplamaya çalışın. İlk fikirlerin en iyi fikirler olması gerekmez. Yeterli zaman ayırın. Belki de “ısındığınızda” beyin fırtınası ile bir süre sonra en iyi fikirleri bulacaksınız.
Kural 3: Fikirler Eleştirilmez: Fikirler beyin fırtınası sırasında eleştirilmez ve tartışılmaz. Bu daha sonraki bir adımda yapılacaktır. İlk olarak, fikirlerin yorum yapılmadan not edilmesi gerekir.
Beyin fırtınasına bir alternatif mi arıyorsunuz ve belirli bir konu veya sorun için fikir üretmek mi istiyorsunuz? O zaman bu metotlardan bir kısmına kısaca deyinelim;
6-3-5 Metodu: Brainwriting yaratıcılık tekniğini temsil eder ve özellikle fikirlerin zenginleştirilmesi için uygundur. Tasarım projelerinde 6-3-5 yöntemi sıklıkla kullanılır. Her 6 katılımcıdan, belirli bir sürede 3 fikir yazmaları istenir. Bu, dönüşümlü (saat yelkovanı yönünde) olarak toplam 5 kez istenir, Böylece her katılımcı her sayfada 3 fikir not eder. Dolayısıyla, bir beyin fırtınası sürecinin başındaysanız, çeşitli fikirleri bulmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu metotla kısa sürede 108 fikir üretilebilir. Bununla birlikte, yaratıcılık sürecinin alt yapısı dolayısıyla süreç tıkanabilir. Bu yöntemi kendi bünyemizde yeni projeleri adlandırmak için kullandık ve harika sonuçlar elde ettik.
Disney yöntemi: Disney Metodu bir yandan ham, yeni fikirler üretirken diğer yandan da hemen rafine edilmiş fikirlerle sonuçlanıyor. Bir birey ya da grup, kendilerini üç rolden birine sokar: Hayalperest, Realist, Eleştirmen. Yöntemin amacı, üç rol perspektifinden bir problemi düşünmek, fikir üretmek ve geliştirmektir. Fizibilite hakkında düşünmeden gelecek için fikir ve vizyon getiren hayalperest ile başlar. Ardından realist mevcut durumun bakış açısını ele alır, mevcut kaynakları ve ihtiyaç duyulan kaynakları düşünür. Sonra vizyon sahibi fikirleri gerçekleştirilebilir faaliyetler haline gelir. Üçüncü rolde eleştirmen açısından zayıf yönler ve açık sorular tanımlanır. Bu döngü fikrin gereklilikleri yerine getirilinceye kadar veya başka bir iyileştirme yapılmadan tekrarlanır.
Kısaca bahsedilen bu metotların detaylarının incelenerek projelerde uygulanması çığır açan yenilikler ortaya konulmasında son derece faydalı olacaktır.