Kendi Sesimizin Kaydı Bize Neden Değişik Gelir?

0
Reading Time: 2 minutes

Her insan hayatında en az bir kere de olsa, kendi sesini herhangi bir kayıt cihazından dinlediğinde; sesinin kendisine bir hayli değişik geldiğini deneyimlemiştir. Bu olayı açıklamak için önce nasıl duyduğumuzdan bahsetmek yerinde olacaktır.

İşitme olayı nasıl gerçekleşir?

Nasıl işittiğimizi anlamak için, ilk olarak tüm seslerin havada serbest dolaşan görünmez titreşimlerden oluştuğunu bilmemiz gerekir. Vücudumuzun işitme ve denge duyusundan sorumlu olan kulaklarımız bu ses titreşimlerini yakalar ve beynimize ileterek algılayabildiğimiz mesajlara dönüştürmüş olur. Tüm bu seslerin çevreden ne kadar iyi yakalandığı ve beynimize ne kadar net biçimde gönderildiği, kulaklarımızın ne kadar sağlıklı çalıştığına bağlıdır. Kulaklar; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur ve işitme olayı bu üç kısımın başarılı koordinasyonuyla gerçekleşir.

  • Dış kulak: Ses dalgalarını toplar ve bunları orta kulağa yönlendirir.
  • Orta kulak: Dış kulaktan gelen ses dalgalarını, iç kulağın sıvılarına aktarılacak olan mekanik basınç dalgalarına aktarır.
  • İç kulak (koklea): Basınç dalgalarını beynimizin anlayabildiği ses sinyallerine çevirmek için bu dalgalar duyu nöronlarına gönderilir ve bu impulslar değerlendirilerek işitme olayı gerçekleşmiş olur.

Özetle sesleri kulağımızın algıladığı titreşimler vasıtasıyla duyuyoruz fakat kendi ses tellerimizden gelen sesimizi duyarken iş biraz değişiyor.

İnsanın kendi sesi, çene ve kafatası yapılarına çarparak kulağa ulaşır. Yani başkalarının duyduğu sesten farklı olarak; birçok dış sesle birlikte, ses dalgalarımızın vücut yapılarına çarpmasından dolayı titreşimler değişir. Bu değişim sonucunda titreşimler, yeni düşük frekanslı titreşimler yaratarak kendi sesimizi daha derin, tok ve az cızırtısız algılamamızı sağlamış olurlar. Kendi ses kaydımızı dinlerken rahatsız olmamızın sebebi budur.

Her insan kendi sesini, başkalarının duyduğundan farklı duyar.

Elektronik cihazlar da diğer insanlar gibi ses dalgalarımızı direkt olarak algılayıp kaydettiği için, ses kaydımızı dinlediğimizde bize çok tuhaf gelir çünkü alışık olmadığımız bir ses duymuş oluruz.

Bu titreşim etkisini, konuşurken parmaklarınızı kulaklarınıza tıkayarak deneyimlemeniz mümkün. Böylece sadece vücut yapılarınızdan gelen titreşimleri duymuş olursunuz ve hava yoluyla kulağınıza iletilen sesleri engellemiş olursunuz. Sesinizin normalde duyduğunuzdan da derin geldiğini göreceksiniz.

Biz kendi sesimizi kayıt cihazlarından duymaktan her ne kadar hoşlanmıyor olsak da, dünyadaki 7.761.234.939 insan sesimizi böyle duyuyorİlginç değil mi?

About The Author

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.