Bağımlılık, Bağımsızlık Hangisi?

0
Reading Time: 2 minutes

BAĞIMLILIK VE ÖZGÜRLÜK İnternet bağımlılığı ile ilgili Beyaz TV de uz. Psikolog Dr Zafer Bey cok iyi ve anlaşılır şekilde anlatımından not edebildiğim kadarıyla Neden bağımlı olunuyor? Gayret gerektirmediği,Her anlamda özgürlük,Sorumluluk almamak,Yüzyüze iletişim yok, Kendini hiç olmadığı gibi gösterebilme,Değer ve ilgi görme,Kendini iyi hissetme Gibi nedenlerle bağımlı olabiliyor zamanla insanlarımız. (çocuklarımız) Bağımlı olduğunu nasıl anlayacağız? Hep bir zihinsel faaliyet içindeyse,İnterneti açmak için risk alıyorsa,Yalan söyleme ve inkar ediyorlarsa(Madde bağımlılarının  hiçbirini bunun kabul etmez ve inkar ederler) Bağımlılıkta irade kontrolü kaybolmuştur (Bağımlılarda) Hep ve hiçte psikolojik problem vardır.. Bağımlıya Yasak getirme,Nasihat etme,Sessiz Otur,Güven kazan,Başka birşey ikram et Bağımlı kişilerde;asosyallik, özgüvensizlik, dikkat eksikliği vardır. Dr. Zafer Bey Bağımlılıkla ilgili yukarıdaki bilimsel bilgileri TV.ekranında cok güzel anlattı.

Bende bu bağımlılık konusunu ; daha kapsamlı masaya yatırmaya ve hayatımızda bağımlı hale gelenlerle,getirdiklerimize faydalı ve yollarına ısık tutma durumuna getirmeye çalışacağım. İnsan yapısı gereği tembelliğe çok çabuk geçebilmektedir, bunun üzerine uzun süreli bilgisizlik ve becerisizlik eklendiğinde bağımlı hale geleceğimiz açıktır. Bağımlı hale gelen kişinin özgür olması mümkün görülmemektedir.

Çoğu zaman biz birbirimize;yardım adına ve ölçüsünü aşan yardımlarla, paylaşmalarla acıma ve hosgörü de sınırsız davranışlarımızla,verdiğimiz sınırsız özgürlüklerle, vermediğimiz,veremediğimiz sorumluluklarla birbirimizi geçen zaman içinde bağımlı hale getirmekteyiz, iş işten geçtikten sonra birbirimizi nankörlük ve değer bilmezlikle suçlaya bilmekteyiz.

Yıllar önce bir hanım efendi; ben kızıma birinci basamak sorumluluğunu veririm, geçerse ikinci basamak gelir demişti, demek ki basamakları geçtikçe, geçebildikçe ,hazmedebildikçe karsımızdakine hakettiğini vermeli. Gecememişse  bir üst basamak verilmemeli, aksi halde sınıfı uygun sekilde geçemeyene 10-15 sene sonra üniversite diploması vermiş ve onu bağımlı hale getirmiş olursunuz, bu durum herkes için geçerlidir. ,Siz de üniversite diplomasını okulları,sınıfları geçmeden, yasınız 21-30-40 a geldiği için aldığınızı zannediyorsanız, bağımlı hale gelip gelmediğinizi iyi sorgulamalısınız.

Yaşınıza paralel bilgi,belge,beceri ve maddi kazanımlarınız olamıyorsa potansiyel bağımlılar kategorisine doğru gidiyorsunuzdur, dikkat. Bağımlılarda sağlam  karakter söz konusu olamaz.

M.Kemal Atatürk;” Bağımsızlık benim karakterimdir” demiştir.

Bağımsız, özgür olabilmek insan ve millet için çok önemlidir. Ne diyor Doktor; Bağımlılıkta irade kontrolü kaybolmuştur. Yani kişilik ve karakter de önemli sıkıntılar var demektir. Bu problem  bataklığa saplanmış gibi çırpındıkça da batmaya götürebilir. Güngör uras köşe yazısında; insanların üçe ayrıldığını, 1.Grubun insanları, %90 ı öğrenmek ve kendini geliştirmekle, duygu ve dürtülere aldırmazlar, geldikleri gibi giderler 2.Grup,  %2 si öğrenir ve öğrendiklerini başkalarına öğretir, hayatı sorgular ve sorunlara çözüm üretirler 3.Grup; geri kalan %8 i mi ? onlarda; %90 a yukarıdan bakar %2 yide haset ve gizli bir hayranlıkla izlerler.

Siz hangi gruptasınız ? Bağımlı hale getirmemenin öneminin farkında mısınız ? Bağımlılarda,takıntı ve hazımsızlıklarının olduğunu, kendilerine uydu bağımlılar olmasına da çalıştıklarını, genellikle gözlemlemekte ve görebilmekteyim.

Bağımlılığı zamanla klinik hale gelenlerde, kin intikam alma ve nefret duygularının baskın hale  geldiğini düşünüyorum. Kime ve nelere bağımlı olduğumuzu görmeye çalışalım ve özgürleşmek için kendimizle savaşalım. Uydu bağımlılığımızı da kontrollü şekilde bağımsızlaştıralım. Önce kendimizi. Biz irade gösterip bunu sağlayabilirsek uydulara da iyi örnek olabiliriz. İrade gösterebilmek için; her işini kendi başına becerebilecek donanımları kazanmak, çalışmak ve yeterli parayı da elde etmek gerekir. Paranın çok olması çok önemli değildir. Yeterli olması önemlidir. Bunun yanında donanımlarınızı da geliştirmek için pozitif bilgi edinmeniz ve gelişim ile değişimi gerçekleştirebilmelisiniz.

Bağımlıların ortak özelliklerinden biride; çok seviyorum derler. Önce normal sevelim. Aşırıya kaçan sevgilerde sıkıntı olabilir. Aşırılık gözleri ve gönülleri kör edebilir. Uydu bağımlılar da sıkıntı olabilir. Le Monde kurucusu Hubert  Beuve- Mery’in sözünü bilirmisiniz; Aynı anda hem paranın hem hakikatın emrinde olunmaz. Ama… Burası Şark! Yuttur yutturabildiğin kadar. Bon pour  I’orlent.. Cicim ayları : Seninle cenneti gördüm den, cehenneme kadar yolun var, arasında geçen süreye cicim ayları denir. Aslında insanlar seni hayal kırıklığına uğratmıyor. Sadece sen yanlış insanlar üzerinde hayal kuruyorsun. Veya hayal alemindesin….

About The Author

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.